Baggrundsbeskrivelse

Baggrundsbeskrivelse for glutensensitivitet

Dato: 17. feb. 2015

I de seneste årtier har verden stået over for en dramatisk stigning i forekomsten af allergiske sygdomme (Matriacardi, 2010). Ud over den generelle stigning i allergiske sygdomme, er en mere specifik stigning af fødevareallergi observeret globalt i de senere år, der betegnes den “anden bølge”, da der er tale om en allergiepidemi (Prescott og Allen, 2011).

En af disse fødevarerelaterede allergier er hvedeallergi der kan udløse en række immunologiske reaktioner på proteinerne i hvede der giver symptomer, såsom rhinitis, astma og anafylaktisk chok. En nært beslægtet sygdom er cøliaki der er forårsaget af gluten, hovedsageligt fra hvede, som kan manifestere sig med en bred vifte af mave-relaterede symptomer, herunder diarré, vægttab og steatorrhea (Sapone et al., 2012; Ludvigsson et al., 2013). På trods af den aktuelle viden om hvedeallergi og cøliaki, er en ny uafhængig lidelse, kaldet glutensensitivitet eller non-celiac gluten sensitivity (NCGS) opstået i de seneste år (Catassi et al., 2013) og det antages at 6% af befolkningen kan være glutensensitive (Sapone et al., 2012).

Se videoen: Elin A. Waagan: Allergi og glutenfri diæt

Glutensensitivitet kan på samme måde som cøliaki manifestere sig i en bred vifte af symptomer, hovedsageligt relateret til mave-tarmkanalen, såsom diarré, forstoppelse og mavesmerter. Men flere symptomer er også blevet observeret andre steder i kroppen, herunder hovedpine, depression, muskel-og ledsmerter, samt anæmi og vægttab (Caroccio et al., 2013).

I den forbindelse vil Foreningen Glutensensitiv med sin forskning sætte fokus på glutenrelaterede lidelser, da flere spørgsmål gør sig gældende i forhold til, hvordan det danske samfund kan skærpe opmærksomheden på forebyggelse i forhold til glutensensitivitet.

Referenceliste til baggrundsbeskrivelsen:

  1. Matricardi P. M., 2014. The allergy epidemic. Global atlas of allergy, European academy of allergy and clinical immunology, s. 112-114.
  2. Prescott S., Allen K. J., 2011. Food allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatric allergy and immunology, vol. 22, s. 115-160.
  3. Sapone A., Bai J. C., Ciacci C. et al., 2012. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BioMed Central Medicine, vol. 10 (13), s. 1-12.
  4. Ludvigsson J. F., Leffler D. A., Bai J. C. et al., 2013. The Oslo definition of coeliac disease and related terms. Gut, vol. 62, s. 43-52.
  5. Catassi C., Bai J. C., Bonaz B. et al., 2013. Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, vol. 5, s. 3839-3853.
  6. Carroccio A., Mansueto P., D´Alcamo A., Iacono G., 2013. Non-celiac wheat sensitivity as an allergic condition: personal experience and narrative review. American Journal of Gastroenterology, vol. 108, s. 1845-1852.