Farvel gluten, farvel laktose og goddag nyt liv

Jeg har 4 diagnoser: Emphysema pulm, Bronchiectasia, Astma bronchiale allergicum (allergisk astma med hyppige luftvejsinfektioner) og Astma af blandet type.

Men det, der har pint mig mest i det sidste 10 år, er oppustethed, hævelse og kløen i forskellige kropsdele, mavesmerter, hovedpine, koncentrationsbesvær, skiftevis forstoppelser og diarre. Det sidste tre år har der oven i det også været nælder, udslæt, hævede og kløende kvadler over hele kroppen.

Billederne er et lille uddrag af de mange symptomer, som jeg kan have i løbet af én dag. I al den tid, jeg havde haft det skidt, havde jeg lidt af voldsom kløe på arme, ben, fødder, ryggen og hele kroppen. Jeg kløede konstant.

Min baggrund er, at jeg er bådflygtning fra Vietnam, og jeg har som barn i nogle år opholdt mig i en flygtningelejr i Filippinerne, hvor jeg blev udsat for støv, fugt og dårlig klimapåvirkning. Allerede inden flugten var jeg svagelig, og hverken i Vietnam eller i flygtningelejren fik jeg medicin eller andet til afhjælp min dårligdom.

Jeg kom til Danmark i begyndelsen af 80’erne. Jeg tog uddannelse og arbejdede på trods af jeg havde svagt helbred med vejrtrækningsproblemer med megen hosten. Ca. 1995 begyndte min vandring til diverse læger, hvor jeg klagede over mine helbredsmæssige problemer. Jeg hostede meget, var svimmel, havde koncentrationsbesvær og havde svært ved at tage på. I begyndelsen blev mine symptomer tilskrevet ”klimatilpasningsbesvær” eller ”sæsonallergi”. Men fra ca. 2000 blev jeg en hyppig patient på Allergi- og Lungeafdeling på Aarhus Kommune Hospital. I denne periode havde afprøvet mange forskellige slags allergimedicin.

I omkring år 2010 fik jeg det meget dårligere, end jeg tidligere havde haft. Jeg havde hyppige sygemeldinger på mit arbejde, og det endte med en langvarig sygemelding, som førte til, at jeg blev fyret fra mit arbejde i 2013. Jeg var her også begyndt at have flere længerevarende indlæggelser pga. bakterieinfektioner i lungerne (pseudomonas). Måske på grund af store mængder af penicillin af forskellig slags, begyndte jeg at få daglige udslæt i form af røde prikker og nælder, som brændte og kløede voldsomt.

Jeg blev sendt til dermatolog på Marselisborg Hospital og fik flere gange taget blodprøver, som ikke påviste nogen allergi. Jeg havde på dette tidspunkt fået mistanke til, at jeg ikke kunne tåle brød, svinekød, oksekød, lam, kylling m.m. Jeg havde også observeret, at mælk gjorde mig oppustet, og i det hele taget ikke bekom mig godt. Men på Marselisborg Hospital mente de, at det var noget, jeg forestillede mig, da de ikke fandt noget belæg for min mistanke om allergi.
Så blev jeg henvist til Anne Buus, som påbegyndte en diætkur, hvor jeg holdt mig til en diæt uden bl.a. brød, mælk, svinekød, rejer, kylling, oksekød og fede fisk. Dette nedsatte mine nældefeberanfald med 50 procent.

Siden har jeg under vejledning fra Anne Buus konstateret, at jeg ved at holde mig fra laktose, gluten, oksekød, svinekød, lam og begrænse mit indtag af kylling, fede fisk, konserveringsmidler og stærke krydderier kan begrænse mine nældefeberanfald. Også visse grøntsager og nødder passer jeg på med ikke at overspise. Derfor har jeg i dag fået det væsentligt bedre. Jeg må understrege, at jeg slet ikke spise færdiglavet mad, og holder mig totalt fra alkohol, kaffe, sort te og chokolade.

Det kan godt synes et temmelig anstrengende liv at skulle begrænse sine indtag sådan, men det er langt bedre liv end et liv med evig hudkløen, smerter, oppustet mave, hovedpine, diarre, opsvulmet ansigt, udslæt, hævelse på genitalier, i håndflader, på fodsåler, i tungen m.v.

Jeg vil gerne takke Anne Buus for at have stolet på mine mistanker og henledt min opmærksomhed på glutensensitivitet, laktose- og histaminintolerance, og de allergier, der også ofte følger med ved en sådanne tilstande.

Jeg føler mig glad og taknemmelig for, at jeg nu ”kun” har min astma, der belaster mig negativt (trods daglige svære vejrtrækningsproblemer). Det at være sluppet for nældefeber, hævelse og hudkløen har gjort, at jeg føler mit liv har fået en hel anden værdi.

Jeg kan stadig få anfald af nælder, hvis jeg ikke overholder diæten, er der kontant afregning. Så jeg VED, at det er den rigtige behandling. Så tak til Anne Buus, hendes diætist og hele hendes personale.

Venlig hilsen
Patient fra 2012 til 2015.