Beskrivelse af allergiforløb

Min allergi-livshistorie vil i denne beskrivelse omhandle vilkår, som jeg tænker, kan være af betydning for udvikling af mine allergier. Forholdene vil blive delt op i temaer, for at sikre et større overblik og forståelse:

Psykiske, genetiske og sociale forhold:

 • Begge mine forældre røg i mit barndomshjem (også min mor under svangerskabet)
 • Min mor var svært personlighedsforstyrret, hvilket aldrig blev diagnosticeret eller behandlet.
 • Derfor blev jeg ekstremt disciplineret opdraget, hvilket medførte en tvangsmæssig personligheds forstyrrelse og senere forskellige former for angst.
 • Min mor havde astma, husdyr allergi (hamster, marsvin)
 • Min far havde konstant løbende næse, husdyr allergi (kat) og senere perioder med opsvulmet tunge og kløen i halsen og ondt i knæ og håndled (som han forklarede som en begyndende slidegigt) og senere sukkersyge og forhøjet blodtryk.
 • Min bror havde ofte bihulebetændelse og husdyrallergi (kat)

Kosten og indeklimaet i mit hjem:

 • Da jeg er født i 1968, var det af stor betydning, at børn fik mælk i rigelige mængder. Jeg kan læse i sundhedsplejerskens bog, at jeg allerede som 2 mdr. gammel skulle have yoghurt og sødmælk.
 • I mit hjem fik vi rigtig meget ost og hvidt brød. Vi købte en hel ost ad gangen og min far bagte flutes af ren hvedemel.
 • Mine forældre gjorde sjældent rent, vi havde tunge gardiner, tunge faste gulvtæpper, madrasserne blev aldrig støvsuget og dynerne aldrig vasket.
 • Begge mine forældre røg indenfor og i bilen og senere min bror ligeså.
 • Vi havde hund og dennes hår var både i gulvtæpperne og sengene.

Symptombeskrivelse og start tidspunkt:

 • Jeg har fra helt lille haft kronisk forstoppelse, oppustet mave og mave smerter.
 • Jeg fik kvalme af mælk (især sødmælk) som 5-årig.
 • Som 10-årig fik jeg høfeber (el, elm, hassel, birk, græs). Jeg fik en næsespray hos lægen, der ikke havde nogen effekt, og derfor mistede jeg tilliden til at noget medicin kunne hjælpe mig og prøvede at ignorere generne og håbede på at det forsvandt igen.
 • Da jeg var ca. 10 år, startede mine uforklarlige smerter i håndled og knæ. Lægens reaktion var, at nogle kvinder reagerede hormonelt med ledsmerter.
 • Da jeg var ca. 14 år, fik jeg høfebersymptomer, når jeg færdedes i stalden, striglede hesten eller befandt mig på høloftet. Jeg trodsede disse symptomer, prøvede at ignorere symptomerne og uden brug af medicin fortsatte jeg i gårdmiljøet.
 • I gymnasietiden havde jeg konstant hovedpine og virussymptomer.
  Ved en bestemt hø indsamling fik jeg det så dårligt, at jeg i 3-5 dage havde astmasymptomer, stadig uden medicin eller lægebesøg.
 • Mine kroniske mavesmerter og oppustethed begyndte for alvor at gå mig på og jeg forsøgte med afførings te, hørfrø, loppeskaller og sveske marmelade, men intet hjalp.
 • Da jeg var 20 registrerede jeg husdyrallergi, da jeg anskaffede mig en kat, som jeg måtte levere tilbage pga. astma og høfeber symptomer.
 • Da jeg blev 21, blev jeg klar over, at uanset hvilke former for alkohol jeg indtog (rød/hvid vin, øl, spiritus) svulmede mine hænder, hoved og fødder op og jeg fik efter blot 3 mundfulde konsekvent ondt i albue leddene.
 • Jeg fik endnu hyppigere virussymptomer med ondt i hals, løbende næse, bihulebetændelse, hovedpine, ondt i kroppen, træthed, hævede kirtler, bumselignende knopper i næseborene.
 • Da jeg efter nogle år uden hund besøgte hjem med hund, reagerede jeg efter 1 minut med høfeber og har stadig allergi over for både hund og kat.
 • Mine ledsmerter blev værre efter de 25 år og var stadig stigende også med smerter og væske i vævet i musklerne, især langs musklerne på lår, underben, ankler og lænd. Lægen mente ikke, at mine hævelser var så slemme, men gav mig alligevel vanddrivende piller på min opfordring og mente ikke at kunne finde nogen forklaring på mine led og muskelsmerter.
 • Under 2.og 3. graviditet havde jeg mange ryg- og lændesmerter, som især under 3. graviditet gjorde at jeg blev sygemeldt i 3. måned, da smerterne var uudholdelige. Det var ikke bækkenløsning, men muskel smerter.
 • Som 31-årig fik jeg kraftig ledbetændelse, som ved en blodprøve viste sig ikke at være leddegigt og stadig ikke var noget, der kunne forklares.
 • I 36-års alderen fik jeg månedlige migræne anfald med stærk hovedpine, kvalme, svimmelhed, snurren ud i armene, lysfølsomhed og udmattelse. Ingen piller hjalp og lægen mente ikke at kunne gøre andet.
 • Som 38-årig holdt jeg en pause med mælkeprodukter, gluten og sukker, hvor led, muskelsmerter og generel væske i kroppen forsvandt efter 10-12 uger. Mine børn reagerede også positivt på det med mindsket eksem, bihulebetændelse, sygdomme mm.
 • Jeg startede da med øjendråber, antihistamin og næsepulver (turbohaler Rhinocort) som hjalp rigtig meget. Tidligere havde en antihistamin ikke rigtig virket blot givet træthed.
 • Efter 1½ år vendte vi tilbage til almindelig kost igen for at undgå fanatisme og besværet med diæten i sociale sammenhænge.
 • Bevidsthed om hasselnød allergi (kløen og irritation i munden), æg (kvalme og mavesmerter).
 • Bevidsthed om irritation i munden ved eksotiske frugter som bl.a.: Ananas, kiwi, kokosnød, af og til appelsiner og nektariner.
 • Jeg er som 42-årig blevet tilkendt førtidspension pga. af forskellige former for angst, kronisk stress og uforklarlige smerter i kroppen. En periode med psykiatrisk fysioterapi gav heller ikke nogen lindring.
 • Nu er jeg så igen på gluten- og mælkefri kost og fordøjelsen er igen i orden og generelt føler jeg mig bedre tilpas. Væskeophobningerne i leddene forsvinder, hvilket gør leddene mindre ømme. Når jeg i perioder får meget sukker, går min fordøjelse igen i stå og mave smerterne og følelsen af at være oppustet starter igen.
 • For 1 ½ år siden startede jeg i et allergivaccineforløb og allerede få måneder efter starten, var mine og min søns høfeber næsten helt væk. Efter et par måneder fik jeg en allergisk reaktion efter en vaccine. Efter denne reaktion begyndte nældefeber-udslettene at komme, først med lange mellemrum, oftere og nu konstant. Pga. nældefeberen stoppede jeg med vaccinerne, for at se om der var en sammenhæng. Det virker ikke, som om der tilsyneladende er en sammenhæng, da nældefeberen er uændret.
 • Allergi testen viste allergi overfor: El, Elm, Hassel, Birk, græs, hund, kat, hasselnødder, skimmelsvamp og husstøvmider.
 • Hvis jeg undersøger kriterierne for at have en funktionel lidelse, opfylder jeg dem alle. Vel vidende at denne diagnose, som før hed hypokondri eller beskrivelse af uforklarlige symptomer, som hver faggruppe ikke isoleret kunne finde en forklaring på, først i de sidste par år er blevet anerkendt som en lidelse. Denne lidelse omhandler bl.a. mave/tarm problemer, smerter i muskler og led, forskellige allergier, psykiske symptomer som angst og depression, kognitive vanskeligheder og infektioner, som jeg ikke kan lade være med at sammenligne med min ovenstående beskrivelse af mine blandende allergier.

Mine børns allergisymptomer:

Kathrine:

 • Hun fik astmaeksem, da hun var 3 uger, senere kolik.
 • Vi havde hund, da hun var 0-2 år. Efter en flytning fra husdyr miljøet stoppede hendes eksem næsten efter et halvt år. Senere fik hun kun eksem, når hun var hos hendes far og hans familie, som havde hund. Eksemen behandledes med hormoncreme.
 • Fra 3-5 år gentagende mellemørebetændelser og hver anden måned høj feber og opkastning i mange dage.
 • Særlig sensitiv, ængstelig og måske en angst lidelse.
 • Som 4-årig kom hun på delvis mælkefri kost, hvilket hjalp betydeligt. Ingen læge eller sundhedsplejerske kunne dog anbefale det pga. fare for fejlernæring, så der var ingen opbakning.
 • Allergitest viser allergi overfor: Græs, hund, kat, hest, støv og skimmel.
 • Som 7-årig begyndte hun på rideskolen, hvor høfeberen kunne holdes nede ved begrænset ophold i stalden inden ridetimen og et bad umiddelbart hurtigt efter.
 • Ved infektioner fik hun astma og lægen mente, at hun havde en kronisk latent astma, som blussede op med infektion.
 • Ida har senere haft indlæringsvanskeligheder og væskeophobninger, hvilket bliver markant bedre ved gluten og mælkefri diæt.
 • Umiddelbar ingen bedsteforældre med allergi, men farmor med depression og angst.

Peter:

 • Har ingen former for allergi på trods af, at både hans far (astma, støvmider, husdyr, birk, græs allergi og slem astmaeksem) og jeg er multiallergiker og endda overfor mange af de samme ting. Under graviditeten undgik jeg alle former for mælkeprodukter. Han har ikke haft daglig kontakt med husdyr indtil det 11. år og nu dagligt hos hans bedsteforældre. Han har siden han var 3 år i perioder klaget over forbigående muskel og led stivhed og ømhed.
 • Hans indtag af mælkeprodukter har altid været minimale til stor forargelse for sundhedspersonale igen med fejlernæring som bekymring. Farmor har astma, migræne og nakkesmerter.

Kim:

 • Husdyrallergien (kat og hund) startede ved hans første møde med dyrehår (et lejet sommerhus med mange hundehår i gulvtæppet, som jeg også reagerede voldsomt på, da han var 10 mdr. og kom til udtryk med høfeber og eksem. Han har igen kontakt til husdyr overhovedet, da han reagere hurtigt og voldsomt.
 • Han har aldrig drukket mælk (for at forebygge) men fået andre mælkeprodukter efter 1 år.
 • Eksemet forsvandt i forbindelse med den daværende 1 ½ årige (2-4 år) mælke-, gluten- og sukkerfrie diæt.
 • Som 1 år og 8 mdr. fik han høfeber (birk, græs og bynke) som han dog ikke fik medicin for.
 • Kort efter reagerede han på æg med røde plamager og opkast umiddelbart efter indtagelsen.
 • Han er nu i 1 ½ år blevet vaccineret, hvilket næsten har fjernet hans høfebersymptomer.
 • En form for lysfølsomhed ved skærm (fjernsyn, computer), hvide overflader (bordflader, vægge, skolebøger og papir), skarpt sollys og genspejlinger generer øjnene, så de løber i vand, svier og forhindrer ham i et ordentligt læringsmiljø i klasseværelset. Tilsyneladende er der ikke noget i vejen med han syn eller øjne (har været til øjenlæge) og nu har vi købt et par briller hos optikeren med farvet glas, som beskytter øjnene mod lyset (skruer ned for lyset uden at mindske kontrasterne) og virker rigtig godt.
 • Særlig sensitiv og tidligere ængstelig adfærd.
 • Hans allergitest ved blodprøve viste forskellige niveauer af allergi overfor: Skimmel, jordnødder, græs, birk, bynke, hund og kat. Endvidere ved vi, at han reagerer på æg, husstøvmider, alle former for creme (også de allergivenlige) på nær vaseline.
 • Hans far har eksem i hovedbund og ansigt, har tidligere haft konstant bihulebetændelse og reagerer på indtag af mælkeprodukter med hurtig og lind afføring. Hans farmor har i mange lange perioder haft uforklarlige smerter i hoved, arme, nakke, ryg, ben mm, blevet indlagt og undersøgt uden at finde en forklaring.
 • Vi er nu igen på mælke og glutenfri diæt, efter at han i en lang periode (med meget indtag af smør, ost og hvedeboller) dagligt har klaget over ondt i maven, kvalme og trykken i halsen og brystet. Disse gener forsvandt efter få dage på diæten og er ikke vendt tilbage. Han har ligeledes jævnligt haft, det han har kaldt ”den dårlige fornemmelse”, som vi tror, har været en form for angst følelse. Denne tilbagevendende tilstand har han ikke oplevet siden diætens begyndelse. Vi kan vi også se mindre lysfølsomhed ved skærm og hvide overflager efter den gluten og mælkefri diæt er startet.

Jeg vil slutte af med at give en generel beskrivelse af vores forskellige lægers reaktion, forklaring og tilbudte behandling af samtlige af mine og mine børns symptomer:

 • Ved ledsmerter, migræner og ledbetændelse: ”Det er der ingen forklaring at finde på baggrund af blodprøver, som viser at du ikke har gigt. Måske noget hormonelt eller spændinger”.
 • Forstoppelse og mavesmerter: ”Spis hørfrø og grove fiber produkter og mælkeprodukter med nogle bestemte enzymer og bakterie forhold” (mere gluten og mælk), evt. afføringspiller”.
 • Væskeophobninger: ”Nogen mennesker har mere væske i kroppen end andre og du kan få noget vanddrivende, hvis væsken generer dig”
 • Psykiske forhold: ”Jeg vil gerne give dig en henvisning til psykiater, men en revalidering eller pension får du ikke, det vil kommunen ikke være med til”.
 • Allergi: ”Du kan få næsespray, antihistamin, øjendråber og ellers lære at leve med det. Vaccinationsprogram kan jeg på ingen måde anbefale og jeg ville ikke byde mig det selv, da det er meget tidskrævende og der er ikke nogen garanti for dets virkning”
 • Bihulebetændelse, virussymptomer og hyppige forkølelser: ”Nogle er mere udsatte end andre pga. lavt immunforsvar, det eneste jeg kan hjælpe dig med er penicillin”
 • Mine børns eksem og allergier: ” Hormoncreme til eksem, antihistamin til høfeber, afførings sprøjte til forstoppelse.
 • Det skal siges, at alle lægerne har været forstående og haft de bedste intentioner, men ikke en eneste har haft en folder om allergi, et tlf. nr. eller på anden måde en formidling af, at der findes forskellige foreninger, for multiallergikere og her under Astma og Allergiforeningen. I venteværelset har der været mange andre foldere, men ikke en om allergi… Meget bemærkelsesværdigt. Nogle læger har sagt, at de kommer til kort ang. allergi, fordi det har lavstatus ift. forskning, da hjerte-kar sygdomme for tiden har højere status og at de i udlandet er langt længere med forskning og behandling. Som konsekvens af denne mangel på hjælp, har vi været overladt til selv at eksperimentere med os selv og vores børn som forsøgskaniner, hvilket ofte har gjort symptomerne værre.

Jeg håber, at min beskrivelse og mange andre lignende vil kunne sætte fokus på hvorvidt, der er en sammenhæng mellem mange af disse forskellige faktorer, som umiddelbart står isoleret men alligevel potentielt sammenhængende?